Veenman/De Waard winnaars Formule 18 klasse Ronde om Texel 2015

IMG_7138Een pittig rondje om het eiland, zo kan de Ronde om Texel 2015 als beste omschreven worden. Met windsnelheden tussen de 16 en 25 knopen was het opletten geblazen. De hele race was het stuivertje wisselen tussen Jorden Veenman en Frank de Waard en Ronde om Texel 2013 winnaars Oscar Zeekant en Karel Begemann. Uiteindelijk wisten Veenman/De Waard met slechts 30 seconden verschil als eerste Formule 18 de finishlijn te passeren.

Om 10:30 was het zover, het startsein van de 38e editie van de Ronde om Texel. “Het was een chaotische bedoeling vlak voor de start. We hebben een mooie startplek gezocht met goed zicht op de vlaggen vlak onder de startboot. Qua timing zaten we helemaal goed en konden vol gas van start. Het hebben van een goede start bepaalt voor 90% je eindresultaat bij dit soort races. Vooral snel weg zijn uit de drukte is hier heel belangrijk. We konden het tempo van de snellere F20’s goed bijhouden en kwamen als eerste Formule 18 boot aan bij de vuurtoren. Zeekant/Begemann hadden verder op zee gevaren en konden dankzij hun koers ter hoogte van de vuurtoren eerder hun spinaker hijsen. Het hele traject vanaf de vuurtoren tot aan de VC boei was erg mooi: vlak water en snoeihard varen”, vertelt Frank de Waard.

Spannende momenten
Veenman-De_WaardHet gedeelte van de race richting de VC boei is berucht. Het is niet vanzelfsprekend dat de catamarans hier ongeschonden uit de strijd komen. Het water staat daar dusdanig laag dat vastlopen met roeren en zwaarden geen uitzondering is. Zeker met hoge snelheden is materiaalschade hier de voornaamste oorzaak dat zeilers moeten afhaken. De Waard: “We merkten richting de VC boei dat het water al bijzonder laag stond en ook wij begonnen vast te lopen. Op dat moment hebben we even gas terug genomen, de roertjes iets omhoog geklapt en zijn rustig de gevarenzone uitgevaren. Dat bleek ook niet geheel onverstandig. Verderop zagen we dat de experimentele boot van William Sunnocks was vastgelopen… het water stond slechts tot zijn knieën.”

Na de VC boei kon er weer hard gevaren worden en ontstonden mooie gevechten tussen Veenman/De Waard en Zeekant/Begemann. Constant namen ze de leiding van elkaar over, maar ter hoogte van Oude Schild ging het mis. De Waard: “We maakten hier de verkeerde klap naar de kant en verloren hier veel terrein ten opzichte van Oscar en Karel. Even inlopen is er dan niet bij want het Molengat stond nog op het menu. Gelukkig viel het mee bij deze ‘klotsbak’ en konden we goed het westelijke punt van het eiland ronden. We hadden nog steeds zicht op Zeekant/Begemann, maar vanaf dat moment is het de vraag wie als eerste zijn spinaker gaat hijsen. Zelf zochten we naar een veilig moment aangezien vlak bij de kant de branding aanzienlijk was en het daar dan ook mis kan gaan. Zeekant/Begemann dachten veilig te zijn, maar werden onder spinaker toch gegrepen door een flinke golf en sloegen om.”

Finishboot gezocht
Op weg naar de finish zaten Veenman/De Waard in een fanatiek treintje van catamarans. “Het was een mooie strijd tot aan de finish, maar de grootste uitdaging was de finishboot te vinden. De golven waren hoog en hierdoor was de finishboot simpelweg bijna niet zichtbaar. Pas op het laatste moment dook de finishboot boven de golven uit en konden we als eerste Formule 18 de lijn passeren”, vertelt de Waard opgelucht. De heren stonden dit jaar net niet op het overall podium, maar eindigden op een 4e plaats. “Doordat er dit jaar relatief weinig spinakerrakken waren zijn de boten zonder spinaker in het voordeel. Jammer, maar ook dat hoort bij het spelletje. Als we volgend jaar weer deze omstandigheden hebben varen we hem misschien wel zonder spinaker”, grapt de Waard.

De Ronde om Texel kan dit jaar weer als succesnummer worden bijgeschreven. De Formule 18 catamarans maken zich nu op voor hun F18 Worlds in Kiel. Bijna 200 Formule 18’s zullen hieraan deelnemen, nog nooit eerder was er zo’n groot deelnemersveld aanwezig. Aan populariteit in ieder geval geen gebrek.

Podium Round Texel F18 2015Resultaten Formule 18 klasse – Ronde om Texel 2015:
1.    Veenman/De Waard (2:40:46.00)
2.    Zeekant/Begemann (2:41:12.00)
3.    Northrop/Barker (2:50:23.00)
4.    Breur/Everaars (2:52:34.00)
5.    Duijnmeijer/Alessie (2:52:42.00)
6.    Baas/Jansz (2:53:56.00)
7.    Van den Bos/Schrader (2:54:03.00)
8.    Van Dam/Van Dam (2:55:01.00)
9.    Huntelman/Calis (2:56:356.00)
10.    Van Klaveren/Zonneveld (2:56:35.00)

Volledige resultaten van de Formule 18 klasse zijn hier te bekijken. De overall resultaten van de Ronde om Texel 2015 kunnen hier bekeken worden.

Dank aan Jim Hoogerhout voor de foto vanaf het startschip. Foto podium Formule 18 – Ronde om Texel.

Reacties zijn gesloten.