• Sponsoren

    Sponsoren

    Sponsoren

De F18

De Formule 18 (of simpelweg F18) catamaran is een moderne twee-‘mans’ catamaran met gennaker en dubbel-trapeze.

F18s worden ontworpen en geproduceerd door diverse bouwers volgens de F18 ‘box rule’ die is vastgelegd in de internationale klasse-regels.  Elke bouwer kan een F18 op de markt brengen zolang die maar voldoet aan de regels.  Zo ontstaat concurrentie op basis van ontwerp, bouw én prijs, blijft de klasse modern, en kunnen F18 zeilers het model kiezen dat het best bij hen past.

Het ontwerp van de F18 maakt haar snel (tot meer dan 20 knopen) en veelzijdig. De F18 wordt daarom door wedstrijdorganisaties gekozen voor lange afstandsraces zoals de Worrell 1000, de Stockholm Archipelago Raid en de Raid Extreme.  En bij grote evenementen zoals de Ronde om Texel vallen F18 teams regelmatig in de prijzen.

Door het geslaagde concept is de F18 inmiddels wereldwijd uitgegroeid tot de meest succesvolle moderne catamaran klasse!

De F18 Klasse is zeer actief in Nederland.  Elk jaar worden zo’n 8 tot 10 klasse evenementen (KE’s) georganiseerd op zowel de grote meren als aan de Noordzeekust.  Vaak zijn dit kortebaanwedstrijden gedurende de weekeinden, maar ook lange afstand evenementen zoals de Ronde om Texel en de Ronde Tiengemeten zitten regelmatig in het F18 programma. We zien de Nederlandse teams regelmatig op internationale evenementen zoals Eurocat (Carnac, Bretagne), St Barth Catacup en de Belgian Nationals, en verder organiseert de Internationale F18 Klasse organisatie elk jaar een Worlds en/of Europeans waaraan de beste catamaranzeilers van de wereld meedoen. Het Nederlandse F18 veld is van hoog niveau en regelmatig weten Nederlandse teams een podiumplek tijdens de Worlds te halen.

Maar zeker even belangrijk is het open en vriendelijke karakter van de F18 Klasse.  Er zijn deelnemers in de leeftijd van 16 tot 60+ jaar, met zowel mannen-, vrouwen- als mixed teams met bemanningsgewichten tussen zo’n 130 tot 180 kg. Tijdens regatta’s worden onderling veel ervaringen en ‘tips and tricks’ uitgewisseld, en ook buiten de regatta’s worden via social media veel ideeën en ervaringen gedeeld.

De F18 is ‘fun racing’!

GEÏNTERESSEERD?

Nieuwe zeilers zijn altijd van harte welkom!

Ben je geïnteresseerd in de F18 Klasse, neem dan contact met ons op.  We zijn via Bestuur@f18.nl te bereiken.

Tijdens F18 regatta’s (zie onze zeilkalender hier) is het mogelijk om na de races op te stappen op een F18 samen met een ervaren stuurman.  Je kunt je opgeven door ons te mailen naar Bestuur@f18.nl.

Reacties zijn gesloten.