Strijd om de jaarbokaal volop gaande!

North Sea Regatta 2015-3791Als iemand een aantal jaar geleden aan mij vroeg wat de essensie was van catamaran racen in Nederland, zei ik altijd: ”met heel veel snelle catamarans op en neer varen tussen een aantal boeien en aan het eind wint Mischa Heemskerk.” Dat klopte ook meestal wel aardig. Nu, na twee wedstrijdweekenden dit seizoen, blijkt dat het eerste gedeelte nog steeds klopt. Het waren heel leuke, goed bezette evenementen, echter Oscar en Karel hebben de positie overgenomen van Mischa en Bastiaan. Kanonnen wat gaan die gasten hard! De jarenlange ervaring, aangevuld met de frisse blik van een jaartje afstand, van Oscar, gecombineerd met de fitheid en Nacra 17 ervaringen van Karel, blijkt een moeilijk te kloppen combinatie.

North Sea Regatta 2015-3734De leiders Jersey zit dus stevig om de schouders van Oscar en Karel, direct gevolgd door Jorden en Frank. Op nummer drie zien we de eerste verschuiving na het tweede klasse evenement. Hans en Marius pakken de derde plek van Rik en Corstiaan, nadat de laatsten een voor hen een ietwat teleurstellende North Sea Regatta hebben gevaren.

Na twee wedstrijden hebben we 36 deelnemende teams op de 2015 ranglijst. Natuurlijk zijn er een aantal teams die niet in staat waren beide wedstrijden te varen, maar er zijn al wel wat opvallende prestaties te melden. Zo is Vincent Huntelman weer terug in de klasse, en hij gaat erg hard! Een boot waar de top van het klassement absoluut rekening mee moet houden.

Onze secretaris/vicevoorzitter van de klasse heeft een bewogen seizoen start achter te rug. Na een uitstekende 4e plek op het voorjaarsevenement, heeft hij zijn Cirrus met grote schade op de kant weten te krijgen in Carnac. De NSR voer hij op zijn oude Wildcat met een gelegenheidsbemanning. Ik kwam hem lachend tegen dit weekend, en hij heeft dus genoten. Maar meedoen voor de podium plaatsen zat er niet. Met een 22e plek is hij behoorlijk in de ranking afgezakt. De North Sea Regatta wordt waarschijnlijk zijn aftrekker voor dit jaar.

North Sea Regatta 2015-4742De prestaties van Remco en Maxime mogen ook zeker worden genoemd. Na een goede North Sea Regatta zijn zij de grootste stijgers op de ranking, met nu een positie in de top 5.

Komende week klasse evenement drie & vier. De Texel Dutch Open en de Ronde om Texel. Twee evenementen die beiden zullen meetellen voor de jaarbokaal. Ik ben benieuwd of we meer verrassingen kunnen verwachten. De weersverwachting ziet er goed uit, met zeer zeilbare wind. Geen uitgesproken voordelen voor de zware teams, en goede kansen voor iedereen.

Ik schrijf dit stukje zittend aan het water van Lake Union in Seattle, op een goede afstand van het komende strijdgewoel op Texel.  Ik ga persoonlijk mijn uiterste best doen om de eerste start te halen van de eerste race op woensdag van de Texel Durch Open, maar dat zal niet zonder jetlag zijn. Houd hier alsjeblieft een beetje rekening mee bij de bovenboei. Heb er weer zin in!

Tot op het water,

Bas

Reacties zijn gesloten.