Vliegende Hollanders prolongeren Formule 18 wereldtitel

F18 Worlds 2015 - 18-07-2015 (Kiel - Germany)-7919Opnieuw pakken Gunnar Larsen en Ferdinand van West de wereldtitel Formule 18 catamaranzeilen in Kiel. In het zeilmekka van Duitsland vond afgelopen zaterdag een zenuwslopend gevecht op het water plaats. Niet alleen deze vliegende Hollanders konden de titel meenemen naar eigen land, ook Oscar Zeekant en Karel Begemann lieten van zich spreken. Uiteindelijk werd, na een startpoging, de derde wedstrijd gecanceld waarmee Larsen/Van West met 5 punten voorsprong op Zeekant/Begemann de strijd beslisten. Het Australische team met Glenn Ashby en Brett Goodall werd derde met een respectabele 14 punten achter de winnaars.

F18 Worlds 2015 - 18-07-2015 (Kiel - Germany)-6431Een eenvoudige week was het niet voor de zeilers, maar voor ieder wat wils. De omgeving van Kiel is niet voor niets het Olympisch toneel geweest in 1972 en doet tevens mee om in 2024 opnieuw gastheer te mogen zijn. Larsen en Van West wisten zich in alle omstandigheden te onderscheiden van de rest. In zowel licht weer condities als in zwaar wisten de heren minimaal een top 5 notering te behalen. Zeekant/Begemann waren hun meest geduchte concurrenten, maar konden het verschil net niet maken. In 2012 grepen Zeekant/Begemann net naast het goud, maar wonnen in 2013 wel de befaamde Ronde om Texel. Voor meervoudig kampioen Glenn Ashby en Brett Goodall was dit de eerste stap naar meer. In 2014 vielen de heren uit met bootschade waardoor de titelkansen vervlogen. Dit jaar was de laagste trede een mooie eerste stap. Het best presterende jeugdteam was opnieuw het Amerikaanse duo Taylor Reiss en Mathhew Whitehead. Beide heren wonnen voor de 4e keer op rij deze titel en grepen net naast een podiumplek, zij werden 4e overall.

F18 Worlds 2015 - 18-07-2015 (Kiel - Germany)-7373Dat de Formule 18 catamaran een zeer populaire catamaran is bleek uit het aantal deelnemers. Met bijna 200 aanmeldingen uit 25 landen was dit op voorhand al het meest succesvolle Formule 18 wereldkampioenschap ooit. Uiteindelijk verschenen er 167 catamarans aan de start, verdeeld over twee wedstrijd velden. Naast grote deelnemers velden werd er tijdens het evenement ook een nieuw type catamaran gepresenteerd, ‘de Scorpion’. Dankzij de zogenaamde ‘box rule’ mogen boten bouwers en zeilmakers een eigen boot ontwerpen die aan een bepaalde set regels voldoet. Niemand minder dan multi talent Mischa Heemskerk heeft deze boot tijdens het evenement aan de tand gevoeld met veel top 10 noteringen als gevolg. Helaas moest hij door een afgebroken lijn terug naar de kant om deze te vervangen maar kon niet meer op tijd terug zijn om die dag nog races te varen. Zoals hij zelf op zijn Facebook schreef: “Vandaag fantastisch gevaren met hoge snelheden, maar helaas enkel letters op de uitslagen lijst (DNC, DNC, DNC).”

Volgend jaar zal het Formule 18 wereldkampioenschap in Argentinië worden gehouden. Voor Larsen en Van West de kans om de titel voor de derde keer te grijpen. Levende zeillegende Mitch Booth is de enige die dat eerder is gelukt. Mitch en zijn jongste zoon Ruben startten als leiders van de Gold Fleet, maar moesten vanwege een gebroken zwaard de strijd staken. Even leek het alsof Booth na 12 jaar zijn 4e titel zou pakken, maar de Hollanders waren hem te snel af.

Top 10 resultaten:

  1. Larsen/Van West (Nacra Infusion) 21 punten
  2. Zeekant/Begemann (Nacra Infusion) 26 punten
  3. Ashby/Goodall (Goodal C2) 35 punten
  4. Reiss/Whitehead (Goodal C2) 49 punten
  5. Veenman/De Waard (Nacra Infusion) 75 punten
  6. Booth/Booth (Hobie Wild Cat) 87 punten
  7. Robert/Perron (Nacra Infusion) 101 punten
  8. Sach/Sach (Nacra Infusion) 114 punten
  9. Ferrec/Delaplace (Nacra Infusion) 118 punten
  10. Boulogne/David (Cirrus) 120 punten

 

Meer uitslagen, foto’s en informatie zijn via de volgende links te vinden:

Reacties zijn gesloten.