Verslag en uitslagen Bergen Sail 2020

Een mooi verslag van Theodoor en Maud van Bergen Sail 2020 in het weekend van 5/6 september 2020.

Volledige uitslagen

Sail 2020, Bergen (5/6 september 2020)

Vuurdoop

Het waaide hard de week voor onze eerste echte wedstrijd dit seizoen: SAIL 2020 in Bergen. We volgden de weersverwachting dagelijks, die varieerde van 10 tot 26 knopen over het gehele weekend. Gewend aan het vlakke water bij Muiderzand, kwamen we een dag eerder om alvast te proeven aan het varen op zee. We knokten ons door de branding heen, de wind (19-22 knopen) en de hoge golven stonden garant voor een maximale zeebeleving.

Na deze geslaagde testmiddag, zou zaterdag het echte werk beginnen. ‘s Ochtends beklommen we het duin, bovenop gierde de wind en zagen we de branding, hoger dan de dag ervoor. Ook verder op zee waren witte schuimkoppen zichtbaar. In de kantine van Boten Club Bergen was heerlijke koffie. Iedereen keek naar de zee. Er werd opgewonden gespeculeerd.

Bij de briefing, was een uur uitstel van de start de voornaamste boodschap. De rib en een cat werden vooruitgestuurd om de zee te verkennen en een inschatting te maken. Toen kwam de conclusie: zaterdag gaat de wedstrijd niet door. Er was frustratie en opluchting en gelukkig een heerlijke barbecue.

Zondag was de herkansing, met 16-22 knopen wind. Nu was de stemming opgetogen. De rib voer uit om de boeien uit te leggen. De cats werden opgetuigd en naar zee gereden. De eerste boot trotseerde de branding en de rest volgde om voor 12:00 uur aan de startlijn te liggen.

Voor ons was het de 1e wedstrijd met Maud aan het roer en Theodoor als bemanning. Door de hoge golven, de wind en de spectaculaire wolken voelde deze vuurdoop als een inwijding. Als we dit aankunnen, dan tellen we mee. Maar zo ver was het nog niet. Ons doel was meedoen en de schade tot een minimum beperken. De worsteling door de branding zorgde voor het eerste adrenaline shot.

Toen volgde de start en na drie rondjes racen was de eerste wedstrijd gestreden. Wat een kick was dat! De boot was nog heel en wij ook. Dat gaf vertrouwen voor de volgende race. We kregen steeds meer controle en oog voor de boten om ons heen. Hoewel het voor ons vooral een strijd met de elementen was, hebben we in de achterhoede mooie duels gestreden.

Terug op het strand overheerste euforie. Wat een onvergetelijke ervaring. We hebben grenzen verlegd en weer veel geleerd. Dit smaakt naar meer, op naar het ONK.

Op het terras kwamen de verhalen: Over duiken, omslaan en doorgaan. En dankzij de goede contacten met de plaatselijke BOA’s, konden we (bijna) ongestoord de winnaars op het podium zetten:

1. Hans en Marius van Dam 
2. Sanne Wielenga en Frank de Waard 
3. Wik en Rob Becker 

Proficiat zeehelden. En natuurlijk dank aan de organisatie: het eten, het drinken, de muziek en de sfeer. We komen graag terug!

Theodoor Gijsbers en Maud van Toorenburg

Volledige uitslagen

 

Reacties zijn gesloten.