Ready To Race! Seizoen 2017 gaat beginnen!

F18 seizoen 2017 beloofd weer eens ‘epic’ zeiljaar te worden. Na een jaar waarbij de Europeans en de St Ricks Catacup duidelijk hoogte punten waren, staan er voor 2017 een hele lijst van mooie wedstrijden op de kalender. Wat een mooi vooruitzicht!

Persoonlijk ga ik dit zeiljaar helaas anders beleven dan de afgelopen jaren, althans zo ziet het er op dit moment naar uit. Na een aantal jaar op en neer gependeld te hebben naar Seattle en weer terug, ga ik nu toch definitief verhuizen naar Seattle. Ik ga het absoluut enorm missen. Het landen op zaterdag ochtend, de rit naar de wedstrijdbaan met een kop frisse Nederlandse koffie om goed wakker te worden, dan een heel weekend lekker zeilen om dan gedurende de races te merken dat de jetlag mijn bewust zijn steeds meer overneemt. Uitslagen hadden hier op de zondag vaak onder te lijden, en sorry voor spontane koerswijzigingen, dan weet je nu waar ze vandaag kwamen.

Maar het zeilseizoen 2017, veel klassiekers. Helaas geen  NSR, maar wel een Ronde om Texel. Op initiatief van de F18 klasse is er een brainstorm geweest van enkele ervaren zeilers en de Ronde organisatie, met als doel alle intenties van de wedstrijdorganisatie, die zijn verwerkt in de SI een goed te checken. Als we niet door het natuurgebied over het wad mogen varen, hoe kunnen we dat dan beter afdwingen en echt duidelijk maken. Zijn alle gates functioneel en/of noodzakelijk. Wij hebben het doel een SI te hebben die veel minder ruimte laat voor eigen intepretaties en discussies in de protestkamer, laat de strijd weer op het water plaatsvinden!

Naast deze Nederlandse klassieker, dit jaar een WK dat bereisbaar is voor iedereen. Denemarken. Een WK met de potentie om de strijd in Kiel te herhalen, de grootste vloot F18’s ooit. Met de Nederlandse klasse willen we zeker weer met een groot aantal boten naar het Noorden rijden. Gezamenlijke BBQ’s plannen en accomodatie regelen, wellicht een collectieve volg boot voor de lunch e.d. Met zoveel boten wordt het een zeilfestijn op elk niveau, wat is er nou mooier je te kunnen meten met zoveel goede F18 zeilers vanuit de heel wereld.

Naast het ‘WK rond de boeien’, dit jaar ook een WK Raid, een persoonlijke favoriet voor mij. Afgelopen twee jaar de Stockholm Archipelago Raid gevaren en dit waren toch bijna de twee mooiste zeilweken uit mijn leven. Nu het een World-Cup geworden is heeft de organisatie in  Stockholm de set-up iets aangepast, maar zover ik kan beoordelen zit alle charme en uitdaging nog in het programma. Beter nog, de competitie zal op een hoger niveau liggen, en het aantal boten zal significant groter zijn. Mochten je vacantie dagen het toelaten, plan dit dan in, want met het WK halverwege, is het qua transport goed te doen.

Een ander hoogtepunt dit jaar voro catamaran zeilers gaat ongetwijfeld de Americas Cup worden. Met ontwikkel trajecten die ongetwijfeld op termijn ook onze klasse gaan bereiken, zo zijn de eerste decksweapers al gesignaleerd, al denk ik dat wij allemaal de trapeze verkiezen boven een hometrainer aanboord. Een spektakel gaat het zeker worden.

Dit weekend en dan gaat de voorjaarsbokaal weer van start, lekker even ‘ opwarmen’. Ik zal zelf zoveel mogelijk proberen erbij te zijn, wat wel een uitdaging gaat zijn dit jaar 

Met sportieve groet,
Bas Paumen

 

 

Reacties zijn gesloten.