North Sea Regatta F18 verslag door Wik Becker

Vorig seizoen werd wel duidelijk dat we aan de decksweeper moesten om een beetje serieus mee te blijven doen. Na lang wikken en wegen werd het niet alleen een nieuwe set zeilen maar een volledig nieuwe boot, een C2.

En dan hoop je dat je direct uit de start blokken vliegt, maar dat viel helaas wat tegen. Een andere boot van een ander bouwer en de decksweeper zorgden voor niet zo soepele handeling en de nodige opstartproblemen met als dieptepunt de mast die er af viel, doordat we een zijstag niet goed hadden geborgd. Aan de snelheid lag het niet, dus we bleven hoopvol gestemd.

Dat er tijdens de NSR er op zaterdag een beetje veel wind zou staan werd gedurende de dagen ervoor snel duidelijk. We bleven lekker thuis. Zondag was het prachtig zeilweer met 8 -14 knopen wind en zeilden we maar liefst 6 races. Onze snelheid was prima en we hadden een goede dag waarin Lucas en ik vaak stuivertje wisselden met Jacob en Dominique. Het comité had het druk met meerdere klassen op de baan en was lekker actief met het slepen met de boventon om de baan er strak in te houden. Soms een beetje te actief, want als je de boventon rondt en er is geen off set mark, totdat het RC bootje vlak voor je neus plots een M vlag hijst en dus merkteken is, is dat wel een beetje laat. Gelukkig was het protestcomite het daar mee eens en werd ons voor die race het gemiddelde aantal punten van de andere races op die dag toegekend.   

Maandag stond er een stuk meer wind met behoorlijke vlagen en bewezen Ad en Maarten hun klasse onder die omstandigheden door alle vier de races te winnen. Wij zelf finishten de eerste twee wedstrijden als tweede, mede omdat Jacob en Dominique de boot de tweede race niet overeind wisten te houden. In de laatste twee races overkwam datzelfde ook onszelf en Arjan en Emma.

Met twee aftrekwedstrijden over de 10 gevaren races bleven wij Ad en Maarten, door hun mindere eerste dag, in het klassement ruim voor. Zij werden tweede met hetzelfde aantal punten als Jacob en Dominique, die door pech de laatste twee wedstrijden niet konden varen en derde werden.

36 jaar geleden wonnen mijn broer en ik met het schip van onze ouders en een stel schoolvrienden de North Sea Race van Harwich naar Scheveningen. Extra leuk om hier weer eens te winnen. Ik heb de North Sea Race en de NSR in allerlei boten en klassen gevaren, maar niets haalt het bij het plezier van het zeilen met een F18. Op naar Texel en het WK!

Wik Becker

Podium:

  1. Wik Becker/Lucas Schroder (Goodall C2)
  2. Ad Noordzij/Maarten Noordzij (Cirrus R)
  3. Jacob den Houting/Dominique den Houting (Goodall C2)

Volledige uitslagen: https://www.manage2sail.com/e/event/NSR2019#!/results?classId=b7d336be-c0f3-4422-aa2c-0246ddd17abb

 

 

Reacties zijn gesloten.