• Sponsoren

    Sponsoren

    Sponsoren

F18 in 2018 – verdere innovatie & sterke competitie

Het duurt nog een paar maandjes en dan kunnen de boten weer het water in. Een enkeling zal nog regelmatig het water opzoeken op dit moment om met de nodige training komend jaar het verschil te maken in het wedstrijdveld.

Ik krijg hier op dit moment weinig van mee, in Seattle wordt in de winter niet gezeild. Het weer verschilt hier niet zo van Nederland, maar performance zeilen is niet zo’n ding hier in het Noord Westen van Amerika.

Eind november vorig jaar hebben we tijdens de nu al traditionele multihull avond, dit keer georganiseerd door de Nacra Klasse organisatie (door onze eigen Frank en Emma) de jaarprijzen uitgereikt. Mede door wat familie omstandigheden in mijn eigen familie, was ik er nog niet aan toegekomen deze mensen ook online in het zonnetje te zetten.  Dus bij deze:

Jolbert en Frank op de hoogste trede, en winnaars van de jaarprijs. Daarnaast werden zij natuurlijk Nederlands kampioen, en zullen ze hopelijk beide prijzen gaan verdedigen komend seizoen. Marius en Hans hadden ook een heel goed seizoen met twee  overwinningen wat hen de tweede plaats opleverde in de ranking. Babette en Jacobvoeren een solide seizoen met een podium in Noordwijk, hun thuis water, en daarmee ook een derde plaats op de ranking. Twee familie teams in de top, en Babette en Jacob, ook nog het beste mix team.

Komend seizoen wordt weer een mooi seizoen voor de F18. Na de doorbraak van de decksweeper vorig jaar, met een brilliante overwinning op het WK door Mischa en Stephan. Zal er ongetwijfeld weer meer geinnoveerd worden komend jaar, zeker gezien de komende wijziging in het toegestane materiaal van de romp, welke van epoxy gemaakt mag worden. Dit leverd stijvere rompen op, maar vast ook weer nieuwe ideeen.

Ik wil ook nog even stil staan bij de ongelovelijke prestatie die Mischa en Stephan hebben neergezet afgelopen jaar. Mischa weet hoe hij een catamaran moet bouwen en hard moet laten gaan, dat heeft hij met de D&A F1 al eerder getoond. Nadat de laatste jaren alle innovatie is geweest op foiling en daarmee de vernieuwingen op ‘drijvende’ platformen achterbleven, zag Mischa kans toch verbeteringen te vinden binnen de F18 formule, dit zelf te ontwikkelen en daarmee ook nog eens wereldkampioen te worden.  Waanzinnig knap! En een bewijs dat de klasse nog lang niet uit ontwikkeleld is.

Tijdens de Archipelago Raids World in Stockholm heb ikzelf met een decksweeper mogen varen en ik denk dat er binnen deze nieuw hervonden vrijheid nog veel meer te optimaliseren valt. Recente ontwikkelingen met een sweeper-fok blijken nog niet binnen de regels te vallen, maar ik kan me zo voorstellen dat iemand hier wel uit gaat komen.

Op de eindejaars borrel van de F18 klasse hebben verschillende zeilers aan gegeven dat ze de F18 klasse erg belangrijk vinden en zich graag in willen zetten voor het bestuur, en dat is fantastisch. ik heb nog niet met iedereen contact opgenomen na de borrel, maar ik zal dat binnenkort nog doen.

Met de hulp van jullie zeilers zullen we ook trachten iedereen op de hoogte te houden via deze website en FB.

Met sportieve groet,

Voorzitter Nederlandse F18 Klasse

Bas Paumen

Reacties zijn gesloten.