2015 een fantastisch zeiljaar! Hoe was het ook alweer……?

“We kunnen rustig stellen dat 2015 een fantastisch catamaran zeiljaar is geweest! Ik heb genoten en veel meer gezeild dan dat ik in eerste instantie van plan was bij het plannen van het zeiljaar. Laat ik eens door het hele jaar heen lopen ter herinnering.” Een samenvatting van voorzitter Bas Paumen.

F18 Class Event 2015 - Muiderzand (Netherlands)-2331April: Het voorjaar was mooi, niet te koud en zeilbaar, de voorjaarsbokaal had met Rik Duinmeijer en Corstiaan Alessie een eerste F18 winnaar. In het zuiden, bij Hellecat, ging een F16 met de overwinning aan de haal. Op 19 april was de seizoens-opening het KE op Muiderzand, met 25 boten goed bezet. Oscar Zeekant en Karel Begemann maakten hier op hun gloednieuwe boot duidelijk dat we met hen rekening moesten houden dit jaar. De top 10 liet toen al veel van de vaste klanten zien die we ook in de uiteindelijke top 10 van de jaarranking voorbij hoorden komen. Betekent dit dan dat wij ook volgend jaar het voorjaars klasse evenement als scherprechter kunnen zien? Dit jaar is de top 6 van de voorjaarsbokaal ook de top 6 in de uiteindelijke jaarranking, slechts met wisseling van posities.

North Sea Regatta 2015-3739
Mei:
Aansluitend Eurocat in Carnac. Met een bescheiden Nederlandse vertegenwoordiging waren we aanwezig in Carnac, waar Hans & Marius van Dam een solide performance lieten zien. Het was onstuimig weer in Carnac, met en een enorme puist wind op de zaterdag. Vele boten bleven aan de kant. De Nederlandse F18 klasse liet zich hier wel van zijn beste kant zien door collectief de boot van Ad en Maarten Noordzij te proberen te redden nadat deze was doorgeslagen en zwaar was beschadigd. Na Eurocat, de North Sea Regatta. Weer eens de Noordzee op waar maar liefst 30 boten zich hadden aangemeld voor de Pinkster-klassieker. Wederom stonden Oscar en Karel op de bovenste trede van het podium. Een verrassende en welkome nieuwkomer op de NSR was Vincent Huntelman met Cyril Calis. Vincent is een paar jaar afwezig geweest in de F18, maar liet tijdens zijn eerste wedstrijd gelijk zien dat hij een zeer goede stuurman is en gelijk weer vooraan meedoet. De goede prestaties smaakten voor Vincent en Cyril blijkbaar naar meer en zij besloten zich weer vaker op het F18 strijdtoneel te vertonen. Andere nieuwe combinaties van oud gedienden waren Paul van Galen met Claske Boschma, Maarten van Klaveren met Marielle Zonneveld en op bezoek uit de Nacra 17 Elke Delnooz en Jeroen van Leeuwen. Welkom terug allemaal! Met nog wat meer nieuwe gezichten tekent er zich weer een leuk, druk wedstrijdveld af.

IMG_0128-A-C

Photo Credit: © Emmanuel Rey

Juni: Op naar Texel! Gelukkig had het bestuur van de Ronde om Texel net op tijd het roer weer stevig in handen en was het weer mogelijk om op dit mooie zeilwater te kunnen varen. Niet alleen rond de boeien tijdens de Texel Dutch Open (TDO), maar ook voor het befaamde rondje om Texel zelf, wereldwijd bekend als de ‘Biggest Catrace of the World’. Door de limiet van maximaal 250 catamarans had het rondje dit jaar helaas niet de glans van de grootste cat race, maar het was wel een mooie zeilweek met goede wind en zon. Persoonlijk was het er voor mij weer eentje met een jetlag en ik moet dan ook behoorlijk graven om een actieve herinnering van dit rondje naar boven te halen. Met 40 Formule 18 inschrijvingen voor de TDO waarvan er zo’n 27 waren die onder de ‘echte F18 vlag’ voor de prijzen streden. Tijdens de TDO moesten Oscar en Karel hun meerdere erkennen in de Engelsmannen Simon Northrop & Sam Barker die niet bij te houden waren. Ook hier gingen Vincent en Cyril heel hard en konden het brons op het F18 podium in ontvangst nemen. Tijdens de Ronde om Texel zelf toonden Jorden Veenman en Frank de Waard dat zij zich nog niet gewonnen geven voor de jaarranking en vaarden een puike race én houden de eer van de F18 hoog tussen alle 20-voeters en vliegende boten. Oscar en Karel en Hans Breur en Roel Everaars volmaken het F18 podium. Was een mooi Rondje en volgend jaar zal de limiet op 250 boten weer weg zijn. Laten we hopen op harde wind en net spi-bare koersen dan kunnen we die vliegende boten de achterkant van onze boten laten zien!

F18 Worlds 2015 - 18-07-2015 (Kiel - Germany)-6929Juli: De F18 Worlds in Kiel. Wat een machtig mooi kampioenschap was het dit jaar! Maar liefst 22 Nederlandse teams op uiteindelijk 167 deelnemende boten. Van weinig wind in de kwalificatie, tot veel… heel veel wind in de finales. Persoonlijk had dit andersom mogen zijn voor mij, dat gedobber vertaalt zich bij ons aan boord meestal niet in goede uitslagen. Zeker niet als je nog in een toernooi moet groeien. Maar de lichte wind gaf ook mooie verrassingen. Met een prachtige 8e plek in de eerste kwalificatie race voor Peter Kloppers en Tony Mels. Uiteindelijk 18 Nederlandse boten bij de eerste 100, waarvan maar liefst 3 bij de eerste 10! Een hele mooie prestatie van de Nederlandse F18 klasse. Gunnar Larsen en Ferdinand van West lieten zien dat het ontwerpen, bouwen en varen van een boot toch het beste door dezelfde mensen kan gebeuren. Ze schreven voor de tweede keer op rij het kampioenschap op hun naam. Met Oscar en Karel op een welverdiende 2e plaats en Jorden en Frank op 5! Zeer sterk gezeild door onze toppers in de klasse. Ook in de zilvervloot werd hard gevaren door de Nederlanders. Ad en Maarten hadden het gaspedaal gevonden en zeilden 2 x een 1e plaats en een 2e plak in de zilvervloot. Wij zelf deden ook heel lekker mee. We lagen op een 1-tje in de zilvervloot toen het ongeluk toesloeg en we uitvielen met een gebroken spi-boom. Dat was heel jammer, maar dat gevoel van lekker knallen in een kwalitatief sterk veld nam ik toch mee naar huis. De sfeer tussen de Nederlanders onderling was ook heel erg gezellig. Claske voer heel wat kilometers met Pa Duinmeijer om lunchpakketjes op tijd bij de zeilers te krijgen tussen de races, wat haar zelfs op strafwerk kwam te staan, na op hoge snelheid langs een nog in wedstrijd zijnde boot te zijn gevaren. Ze schreef een mooi opstel met haar excuses, die gelukkig ook gelijk aanvaard werden.

Augustus: Luchterduinen Race in Zandvoort, na een onzeilbare editie in 2014, waarbij veel boten het zwaar te verduren kregen. Maar dit jaar was het event prima zeilbaar! Helaas deden er slechts 18 Formule 18’s mee, het is toch één van de klassiekers aan de Noordzee kust. Oscar en Karel trokken ook deze wedstrijd naar zich toe. Als vice-wereldkampioenen aan hun stand verplicht zou je bijna kunnen zeggen, maar Rik en Corstiaan komen dichtbij. Maarten en Marielle, ook twee herintreders, lieten zien dan het goed inzeilen wellicht een goede training kan zijn. Zij voeren hun boot over uit Noordwijk. Dit leverde hen uiteindelijk de 3e plek op, hun eerste podiumplaats dit seizoen. Gelijk na Zandvoort was Noordwijk aan de beurt met het Bries Open, hier waren slechts 15 boten aan de start. Wellicht waren veel boten toch (nog) moe na de Worlds in Kiel. In Noordwijk toonden Jorden en Frank aan dat Oscar en Karel toch echt te verslaan waren. Hans en Marius stonden opnieuw op het podium en pakten het brons.

Stockholm Archipelago Raid 2015-5226
Pieter en ik voeren in dezelfde week de Archipelago Raid in Stockholm, een bijzonder mooie race. Je vaart in 4 dagen kriskras door de Archipelago. Een gebied met zo’n 30.000 grote en kleine rotseilanden, waarvan veel net onder de waterlijn verstopt liggen. Super zeilen dus, en alles op de kaart en GPS! We hadden erg veel wind, wat het erg uitdagend maakte. Je vaart op een dag zo’n 2 x het Rondje Texel, met gemiddelde zo’n 25 knopen wind. Na de race snel de sauna in om je spieren te laten herstellen. We finishten overall op een mooie 12e plek in het eindklassement. Maar belangrijker nog: we hebben geen enkele steen onderwater geraakt, top genavigeerd door Pieter!

Delta Lloyd ONK 2015 - zondag 20 september 2015-7350September: Ook vaste prik in ons F18 seizoen: het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) in Medemblik. Ook dit was voor mij persoonlijk weer een jetlag wedstrijd met een landing nét voor de eerste start. Met 28 F18 catamarans aan de start een mooi kampioenschap. Goede wind, die uiteindelijk doorgroeide tot een stevige bak. De toppers hebben hier de prijzen verdeeld met 1 grote verrassing….: Onze Belgische vriend Patrick Demesmaeker gooide roet in het eten van alle Nederlandse teams. Na een desastreus verlopen ONK 2014 voor Patrick, waarbij hij met zijn boot op de kant een aanvaring had met het startschip, na over de kop te zijn gegaan downwind en het contact te hebben verloren met de boot, deed hij dit weekend werkelijk alles goed. In de laatste race is er nog alles mogelijk met de nummers 1 en 2 op gelijke punten. Maar hier laat Patrick zijn Belgische killer instinct zien, ja ik wist ook niet dat dat bestond, maar hij maakt het af met een 1tje en neemt de Nederlandse titel mee naar België!

Oktober: Nieuw op de Nederlandse kalender is het Open Belgisch Kampioenschap (OBK). We willen als F18 klassen de samenwerking verbeteren, voor zowel die van ons als die van de Belgen, om op elke wedstrijd een zo’n groot mogelijk startveld bij elkaar te krijgen. Dus 7 Nederlandse Formule 18’s reden naar Oostende, slechts iets verder dan Knokke en hadden hier een onvervalste Belgische race, met van alles wat. In België kan het verschrikkelijk hard stromen en dat geeft echt een hele andere dimensie aan het zeilen. We zijn er niet in geslaagd de Belgische kampioenschapskroon naar Nederland te halen, want de Engelsman Simon Northrop bleek ook hier (net als op Texel), tegen de wind in te kunnen zeilen.

Daarmee zat het officiële programma 2015 er op voor de Nederlandse Formule 18 klasse. Enkelen gingen nog uit varen tijdens de Najaarsbokalen (19 F18’s in Muiderzand en 14 F18’s in Hellecat). En een enkeling had dan nog de mooiste regatta staan van de internationale kalender, de St Barths CataCup. Iedereen zal onderhand de filmpjes wel hebben gezien, dus daar zal ik geen onnodige woorden aan wijden. Ik hoop dat 2016 net zo’n mooi zeiljaar wordt als het afgelopen seizoen! Mocht je mensen kennen die ook zin hebben om F18 te gaan varen of die weer op willen stappen maar wellicht nog geen zeilmaat of boot hebben: Plaats je oproep in de Facebook groep en laten we ervoor zorgen dat mensen elkaar tegenkomen en samen plannen gaan maken voor komend jaar. Immers, hoe meer zeil-zielen des te meer lol en competitie!

Met sportieve groet,

Bas Paumen

Reacties zijn gesloten.